Zonnekaarten zijn in opmars. Van bijna elk gebouw in Nederland is inmiddels bekend of het geschikt is voor zonnepanelen. Maar hoe onafhankelijk zijn de tools die je op internet kunt vinden?
De site Energiebusiness.nl inventariseerde hoe het in Nederland gesteld is met zonnekaarten die bepalen hoe geschikt een locatie is voor zonnepanelen.
Er is onenigheid over het businessmodel achter de kaarten: gemeenten en provincies willen het als onafhankelijk instrument inzetten, maar commerciële partijen zien het als ‘lead generator’ om nieuwe klanten voor installatiebedrijven te winnen.
Zongegevens huizen en gebouwen
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor zonnepanelen? Voer op sites zoals zonatlas.nl of zonnekaart.nl uw adres in, en er rolt direct een antwoord uit. Daarnaast geven de sites advies over bijvoorbeeld het aantal te installeren panelen, de verwachte kosten, opbrengsten en terugverdientijd.
Bij Zonatlas kan de geïnteresseerde vervolgens via een knop zijn gegevens doorgeven aan installatiebedrijven, die een offerte toesturen. Ideaal voor de zonnebranche, maar niet alle gemeenten en provincies zijn er blij mee.
Gemeenten actief met Zonatlas
Het Klimaatverbond, waarin 150 gemeenten, provincies en waterschappen zijn verenigd, nam in mei 2012 het initiatief om een zonatlas voor de gemeente Arnhem te maken. "Er was op dat moment nog geen onafhankelijk instrument beschikbaar’, aldus Petra Lettink, projectleider Zonatlas bij het Klimaatverbond. ‘We zagen het als kans om de energietransitie te stimuleren."
Het Klimaatverbond werkt daarbij samen met het Duitse IT-bedrijf Tetraeder. Dat bedrijf maakte de kaarten eerder voor Duitse banken, die hiermee hun financieringsaanbod voor zonnepanelen onder de aandacht brengen. Bij die banken nam de aanschaf van zonnepanelen vervolgens met 15 tot 20 procent toe. Het is echter onzeker of de zonnekaarten in Nederland ook zo’n effect hebben.
In Nederland zijn inmiddels de adressen van ruim 120 gemeenten in kaart gebracht op Zonatlas. Concurrent Zonnekaart, ontwikkeld door het Nederlandse geo-ict-bedrijf MapGear, heeft zo’n honderd gemeenten in kaart gebracht.
Ook leads via gemeente-initiatief
Beide methoden maken gebruik van de Hoogtekaart Nederland, en maken vervolgens zelf simulaties, onder andere door gebruik te maken van klimaatdata van het KNMI. De Hoogtekaart is sinds dit jaar als open data beschikbaar. Voorheen betaalden gemeenten rond de 7000 euro voor die informatie. Het verdienmodel van zonnekaarten is daardoor onder druk komen te staan.
Reden voor IT-partner Tetraeder om de Zonatlas nu te koppelen aan een lead generator: een knop waarmee de potentiële koper aan installateurs wordt gekoppeld.
Klimaatverbond is daar niet blij mee. "Deze ontwikkeling is ingezet zonder dat wij daarbij betrokken zijn", aldus projectleider Lettink. "De Zonatlas zou naar lokale installateurs en energie-initiatieven moeten linken. Nu hebben we geen zicht op de bedrijven die er achter zitten."
Koppeling met installateurs
Lettink geeft aan dat gemeenten wel bezwaar kunnen maken tegen het toevoegen van de offerteknop. De atlassen van de Provincie Gelderland (met uitzondering van de gemeente Arnhem) zijn om die reden losgekoppeld van deze knop.
Directeur Stephan Wilforth van Tetraeder laat weten dat de offerteknop vooral een gemakkelijke manier voor consumenten is om in contact te komen met installateurs. "De Zonatlas blijft accuraat en onafhankelijk", benadrukt hij. Tetraeder werkt met een partner die inkomende verzoeken eerst toewijst aan lokale, vervolgens regionale en pas daarna landelijke aanbieders.
Auteur: Amanda Verdonk
Lees ook op Energiebusiness.nl
Amazon en Google willen volledig op groene energie draaien
Ondernemer, hier vind je overzicht met alle subsidies voor groene technologie
Tesla's Elon Musk: ook accufabriek in Duitsland
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl